WEGWIJS IN WONEN

MEER INFO

Cel Welzijn
sociaalhuis@ocmwberlare.be
tel 09 326 97 10

In het sociaal huis kun je terecht met al je vragen over wonen: huren, verhuren, kopen, verkopen, aanvraag van een huurwaarborg, …
Bij gerechtelijke uithuiszetting kan de maatschappelijk werker je ook verder helpen. Het is echter best om bij de eerste brief van een gerechtsdeurwaarder reeds langs te komen.
We wijzen je ook de weg naar andere informatie over wonen.

HULP BIJ GERECHTELIJKE UITHUISZETTING

Ondanks de goede verstandhouding die veelal tussen eigenaar en huurder bestaat, kunnen er conflicten optreden die verder kunnen escaleren.

Een eigenaar kan aan het vredegerecht vragen om een huurder uit de woning te zetten in volgende gevallen:

  • Wanneer de huurder sinds meerdere maanden geen huur meer heeft betaald
  • wanneer de huurder de woning vernielt of aan de basis ligt van ernstige burenhinder
  • wanneer hij de woning die hij zonder eigendomsbewijs of recht betrekt weigert te verlaten

DE ROL VAN HET OCMW BIJ UITHUISZETTING

De uitzettingsprocedure is wettelijk geregeld en heeft betrekking op de huurder die een onroerend goed betrekt waarvan hij zijn vaste woonplaats of verblijfplaats heeft gemaakt.

Een afschrift van iedere inleidende akte waarin de uithuiszetting wordt gevorderd wordt aan het OCMW verstuurd.

Deze mededeling wordt gedaan door de griffier van het vredegerecht wanneer het gaat om een inleiding bij verzoekschrift. Betreft het een dagvaarding dan zal de gerechtsdeurwaarder de mededeling doen.

De huurder kan vragen dat het OCMW niet verwittigd wordt door dat binnen de twee dagen te melden in het proces-verbaal van vrijwillige verschijning of door zijn verzet kenbaar te maken aan de griffier of de gerechtsdeurwaarder.

Het OCMW nodigt de huurder uit en legt hem mogelijke oplossingen voor.


Het OCMW heeft ook een doorverwijsfunctie in crisisgevallen en voor thuislozen.


Bij plotse dakloosheid zal een maatschappelijk werker een opvangplaats zoeken.

VOORSCHOT HUURWAARBORG

Het is mogelijk dat je verhuist naar een andere gemeente of binnen onze gemeente én dat je niet in staat bent om de gevraagde huurwaarborg te betalen.

Bij de sociale dienst kan je een voorschot vragen op je huidige inkomsten voor de som van de huurwaarborg (maximum 3 maanden huur) en/of voor de eerste maand huur.
De terugbetaling gebeurt in maandelijkse schijven. Je ondertekent een terugbetalingsverbintenis waarin je je uitbetalingsinstelling of werkgever de toestemming geeft om je uitkering of loon rechtstreeks aan het OCMW te storten.

De huurwaarborg wordt steeds op een geblokkeerde rekening gestort met het OCMW als derde deponent. Dit betekent dat je de huurwaarborg niet kan terugkrijgen als de som nog niet volledig is terugbetaald.

Je meldt je aan in het sociaal huis met een ongetekend huurcontract zodat de bepalingen van dat huurcontract kunnen nagekeken worden.

Als ook blijkt dat je de eerste maand huur niet kan betalen; kan ook hiervoor een voorschot verkregen worden.

In dringende gevallen kent de OCMW-voorzitter het voorschot voor een huurwaarborg onmiddellijk toe. In andere gevallen beslist het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst op advies van de maatschappelijk werker.

In sommige gevallen heb je recht op een huursubsidie van de Vlaamse overheid of een huurtoelage van het OCMW. Je doet hiervoor ook een aanvraag bij een maatschappelijk werker. (zie  financiële hulpverlening).

BELANGENORGANISATIES VOOR HUURDERS EN VERHUURDERS, EEN OVERZICHT VAN DIVERSE PREMIES EN HET WONINGONDERZOEK

VERLUCHT JE WONING EN VOORKOM CO-VERGIFTIGING

Elk jaar opnieuw vallen er (dodelijke) slachtoffers door CO- of koolmonoxidevergiftiging, vooral mensen jonger dan 40 jaar! Je ruikt, proeft, voelt of ziet dit gas niet. Alle verwarmingstoestellen die werken op gas, kolen, mazout en petroleum hebben veel lucht (zuurstof) nodig om goed te branden. Als er te weinig zuurstof in de kamer is, wordt het gevaarlijke gas CO gevormd.

Hoe herken je een CO-vergiftiging?
CO is een zeer giftig gas waarvan je snel hoofdpijn krijgt, misselijk voelt en je moe voelt. Zit er veel in de lucht, dan kan je flauwvallen en zelfs sterven. Jammer genoeg kan een vergiftiging zo snel gebeuren dat je helemaal niets merkt of veel te laat is om er zelf nog iets aan te doen.

Wat kan je doen als iemand CO-vergiftiging heeft?
Het beste wat je kan doen is onmiddellijk ramen en deuren openzetten, het slachtoffer uit de ruimte brengen, het verwarmingstoestel uitschakelen, en de dokter bellen. Als het slachtoffer bewusteloos is bel je 112.

Hoe voorkom je een CO-vergiftiging?

  • Zorg voor voldoende verluchting in je woning
  • Zorg dat de schoorsteen goed trekt
  • Laat je verwarmingstoestellen plaatsen door een vakman en onderhoud ze regelmatig
  • Verplaatsbare toestellen op petroleum, kerosine of gas hebben geen schoorsteen waardoor de vuile lucht in de kamer zelf terechtkomt. Gebruik ze beter niet, want ze zijn gevaarlijk! Gebruik je ze toch, zet ze dan niet langer dan 1 uur aan en verlucht.
  • Laat de zuurstofklep van een kolen- en houtkachel voldoende open, zodat er voldoende zuurstof bij de vlammen kan komen.
  • Let op de kleur van de vlammen: bij gastoestellen wijzen gele vlammen op een slechte verbranding.
  • Gebruik het correcte toestel: een 5-liter gasgeiser is enkel geschikt voor een gootsteen of wastafel.
  • Voor een douche heb je minimaal een 10-liter gasgeiser nodig met een schoorsteen of afvoerpijp. Voor een bad heb je minimaal een 13-liter gasgeiser nodig met een schoorsteen of afvoerpijp.

Wil je meer info?

Surf naar
www.koolstofmonoxide.be
www.besafe.be