WOONZORGCENTRUM TER MEERE – WAAR STAAN WE VOOR?

MEER INFO

Baron Tibbautstraat 29
9290 Overmere

termeere@ocmwberlare.be
tel 09 326 97 30

Het woonzorgcentrum Ter Meere is niet zomaar een woonzorgcentrum.
Het is gebouwd vanuit een duidelijke visie waarbij we het woonzorgcentrum willen laten fungeren als dorp en waarbij gestreefd wordt naar het scheiden van wonen en zorg, zodat de bewoner door buitenstaanders als mens gezien wordt in zijn nieuwe woonomgeving en niet als patiënt.
De zorg wordt minder zichtbaar gemaakt door te werken met zorggangen waar geen bezoekers komen.
Deze visie is waar te nemen in de infrastructuur, maar het zet zich ook verder in de werking.

HET WOONZORGCENTRUM ALS DORP

Het woonzorgcentrum wil een open huis zijn waar iedereen welkom is.
De bewoners kunnen vrij in en uit het woonzorgcentrum. Toch is de mobiliteit van een aantal bewoners beperkt. Hierdoor vinden we het belangrijk dat het woonzorgcentrum op zich als DORP ervaren wordt.
De bewoners wonen in een zorgflat en beschikken over een eigen brievenbus.
Het zich “thuis” voelen binnen het woonzorgcentrum staat bij ons centraal. De gezamenlijke leefruimtes en binnentuinen creëren vooral “huiselijkheid”.
De inkomhal is als het ware het marktplein van ons dorp. Het heeft een informatiebalie, een kapsalon “De Pauw”, het café “De Bron”, het winkeltje “De Grutto”, een polyvalente feestzaal “Zomertaling” en een bezinningsruimte “Wintertaling”.

Je krijgt hier ook het gevoel buiten te vertoeven door de balie die in gevelmetselwerk is opgetrokken; door de betegeling in blauwe hardsteen van het terras die binnen doorloopt en door het natuurlijke bovenlicht.

SCHEIDEN VAN WONEN EN ZORG

Binnen Ter Meere is er gekozen voor een duidelijke scheiding tussen “wonen” en “zorg”.
Deze scheiding is ook waar te nemen in de zorgflat, waarbij de kitchenette en zithoek duidelijk gescheiden zijn van het slaapgedeelte en de badkamer met douche, toilet en lavabomeubel.
In de rubriek ‘de zorgflat’ komen we daar uitgebreid op terug.
Naast het bewonersgedeelte met de zorgflats is er op elke afdeling ook een zorggang met aangepaste baden en verzorgingsruimtes. Dit gedeelte is niet toegankelijk voor de bezoeker.

AANDACHT VOOR DUURZAAMHEID

Het woonzorgcentrum werd gerealiseerd met duurzame materialen: baksteen, natuursteen, aluminium ramen, veiligheidsglas, tegelvloeren in de gangen en gemeenschappelijke ruimten, airco in de polyvalente zaal “Zomertaling” en leefruimten van de diverse afdelingen…

MAXIMALISEREN VAN LICHT EN ZICHT

We hechten veel belang aan lichtinval en uitzicht. Op elke kamer zijn er twee vensters en is er de nodige zonnewering. Tevens zijn er grote raampartijen in de polyvalente zaal, in ergo- en kinéruimte, aan de liften en de gezamenlijke leefruimtes.

RESPECT VOOR DE PRIVACY

De privacy van de bewoners wordt uiterst gerespecteerd. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van een toegangscontrolesysteem. Elke bewoner heeft een eigen brievenbus. Zelf is de bewoner steeds vrij zijn kamer te verlaten en ook bezoek is altijd toegelaten.

AANDACHT VOOR HET MILIEU

Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de toiletspoeling, voor onderhoud en de buitenkranen. Een zonneboiler voorziet in warm water.

Het licht blijft niet langer branden dan nodig door de installatie van bewegingsdetectoren en waar mogelijk werden spaarlampen voorzien.

Bij de aankoop van elektrische toestellen werd rekening gehouden met het energielabel.
Er wordt aandacht besteed aan afvalsortering. Een ecoteam zal het personeel en de bewoners blijven stimuleren om zuinig om te gaan met energie en materialen.