ARBEIDSBEGELEIDING

MEER INFO

Cel Welzijn
sociaalhuis@ocmwberlare.be
tel 09 326 97 10

Je kan in het sociaal huis terecht voor arbeidsbegeleiding en verschillende tewerkstellingsvormen, alsook om stage te lopen.

Gemeenschapsdienst

Je kan bij ons ook aan de slag door activatie van de VDAB.
Dit heet gemeenschapsdienst.

De bedoeling is dat iedereen die al twee jaar zonder werk zit verplicht aan de slag gaat. Zij moeten gedurende zes maanden minimaal één en maximaal twee dagen per week bepaalde taken uitvoeren.

Via de VDAB worden langdurig werkzoekenden en leefloners een werkstage of gemeenschapsdienst aangeboden. Zo doen ze werkervaring op en ontwikkelen ze verder hun talenten. Via de gemeenschapsdienst kunnen ze kleinschalige jobs doen bij lokale besturen, vzw’s en scholen en krijgen hiervoor een kleine vergoeding.
Onze partner hierin is Groep Intro.

(Als waarden-gedreven onderneming werken wij dagelijks met en voor mensen met 1 doel voor ogen: een inclusieve maatschappij waar elk talent telt en waar geen enkel talent onbenut blijft. De baseline “Samen richting groei” is daarbij onze drijfveer binnen de 6 domeinen waarin we actief zijn: maatwerk, werk, school, vrije tijd, buurt en justitie).

Gemeenschapsdienst helpt de meest kwetsbare personen integreren op de arbeidsmarkt. Na een lange tijd niet werken vergroot de afstand tot die markt.
Dankzij de gemeenschapsdienst maken deze mensen makkelijker de overstap naar duurzame tewerkstelling.

Voor wie?

Personen die een werkloosheidsuitkering krijgen, minstens 2 jaar werkzoekend zijn én nood hebben aan intensieve begeleiding.

Om langdurig werkzoekenden sterker te activeren en hun competenties te versterken voert de Vlaamse Regering de gemeenschapsdienst in. De gemeenschapsdienst zal juridisch worden uitgewerkt als een vorm van werkervaringsstage. Binnen het competentieversterkend traject gemeenschapsdienst zullen de langdurig werkzoekenden kleinschalige taken uitvoeren bij lokale besturen, vzw’s en scholen om te werken aan vastgestelde generieke competenties en het opbouwen van arbeidsritme. De werkzoekende krijgt hiervoor een beperkte vergoeding.

Wanneer de gemeenschapsdienst passend is binnen het traject naar werk van de langdurig werkzoekenden kan dit als verplichte actie worden voorgesteld door de VDAB-bemiddelaar.

Deze doelgroep wordt via leerwerkplekken ingeschakeld binnen de lokale diensten en wordt zo in de samenwerking tussen de GLOW-partner en het lokaal bestuur ondersteund richting arbeidsmarkt.

Volgende vereiste output worden binnen deze opstart gerealiseerd:

1. Per unieke leerwerkplek gemeenschapsdienst een plan van aanpak met informatie, rollen en verantwoordelijkheden (governance), dat het uitbouwen van de relatie met de GLOW-partners, in functie van het ter beschikking stellen van leerwerkplekken voor gemeenschapsdienst, faciliteert.

2. Het opleiden van mentoren (interne leerwerkplekbegeleiders) binnen het personeelsbestand van het lokaal bestuur.

Europe Werk & Sociale Economie (EU WSE) wil de lokale besturen met REACT EU-middelen ondersteunen in het opzetten van deze leerwerkplekken gemeenschapsdienst, in hun bijdrage aan de integratie van de meest kwetsbare doelgroepen op de arbeidsmarkt. Deze leerwerkplekken kunnen zich naast bij lokale besturen, ook bij vzw’s en onderwijsinstellingen bevinden.

Financiering door de Europese Unie (Europa WSE) – Europees Sociaal Fonds ESF

We ontvangen bij het behalen van de gevraagde resultaten een subsidie van 14.793,69 euro.

Begeleiding bij het zoeken naar werk of een geschikte opleiding

Een maatschappelijk werker begeleidt werkzoekenden bij het zoeken naar een geschikte job of passende opleiding. Zij kan je ook doorverwijzen naar de VDAB voor een meer gerichtere begeleiding, bvb. trajectbegeleiding.

Ook als je door een arbeidshandicap meer hulp nodig hebt bij het zoeken naar werk; leggen wij de gepaste contacten met GTB (gespecialiseerde trajectbegeleiding en -bepaling).

De maatschappelijk werker bekijkt samen met jou vacatures, helpt je bij het opstellen van een sollicitatiebrief en kan je begeleiden bij het sollicitatiegesprek.
Ze kan je ook helpen bij de inschrijving in een interimkantoor.

Het aanbod arbeidsbegeleiding wordt gecoördineerd door maatschappelijk werker Wendy Bonnaerens. Je kan haar telefonisch bereiken op nummer 09 326 97 23 (van maandag tot en met vrijdag van 08.30u. tot 12.00u.).

Openbare PC

OPENBARE PC

Je kan gratis gebruik maken van de openbare pc in het sociaal huis om online op zoek te gaan naar werk en te solliciteren of om je online in te schrijven bij de VDAB als werkloze werkzoekende.

Dit kan tijdens de publieksuren:
van ma – vrij: van 08.30u. – 12.00u.
op ma, di en do: van 13.30u. – 16.30u.
op di van 17.00u. – 19.00u.

Duaal leren

Als je kiest voor duaal leren kan je in de technische dienst of in woonzorgcentrum Ter Meere terecht.
Meldt dit aan je stagebegeleider op je school zodat die contact kan opnemen met onze diensten.

Tewerkstelling artikel 60§7

Als je een leefloongerechtigde bent is het mogelijk dat je geactiveerd wordt via een traject tijdelijke werkervaring.
Dit is een traject dat maximaal 2 jaar kan duren.

Voorafgaand aan de eigenlijke tewerkstelling artikel 60§7 loop je stage in een werkomgeving op maat.
De tewerkstelling is er één met het oog op werkervaring of om je recht te openen op een vervangingsinkomen.
Als de tewerkstelling is afgelopen start de nazorg.

Wijk-werken

Wil je meer informatie over wijk-werken?

Neem dan contact op met An Vanhove, zij is verantwoordelijke voor de Wijk-werken in onze regio.
Je kan een afspraak vastleggen in het sociaal huis.

Tel: 0477 990 881
an.vanhove@vdab.be