ZORGVERLENING

MEER INFO

Baron Tibbautstraat 29
9290 Overmere

termeere@ocmwberlare.be
tel 09 326 97 30

DIRECTIE, OPNAME EN ONTHAAL – WIJ ZIJN ER VOOR U !

De directeur staat aan het hoofd van het woonzorgcentrum, ondersteund door de kwaliteitscoördinator.

De maatschappelijk werkers van het team thuis- en ouderenzorg staan in voor de aanvragen tot opname en voor verdere opvolging van de administratieve dossiers.

De 3 hoofdverpleegkundigen zijn elk verantwoordelijk voor hun zorgteam per verdiep.

De dienst wordt ondersteund door 3 administratief medewerkers. Zij zorgen voor het onthaal aan de balie van het woonzorgcentrum en de administratie.

HET ZORGTEAM – WIJ ZORGEN VOOR U !

Op iedere afdeling staat een zorgteam voor je klaar.
Dit team is samengesteld uit een hoofdverpleegkundige, een aantal verpleegkundigen, verzorgenden, logistiek medewerkers, interieurverzorgenden, een kinesist, een ergotherapeut en een animator.

Zij verzekeren jouw persoonlijke verzorging dag en nacht. Je kan op ieder moment iemand oproepen via een oproepsysteem in jouw zorgflat.

ZORG OP MAAT

We trachten zorg op maat te realiseren. Inspraak van bewoners vinden we erg belangrijk. We houden rekening met jouw wensen, gewoonten en verwachtingen.

Tijdens een kennismakend gesprek bij opname krijg je de gelegenheid om te vertellen over jouw levensloop, hobby’s en gewoonten. Op basis daarvan zal de hoofdverpleegkundige samen met jou (en uw familie) alle verzorgingsaspecten overlopen en een zorg- en begeleidingsplan samenstellen, wat natuurlijk ten allen tijde naar behoefte kan aangepast worden.

 VERZORGING

Er wordt een dagelijkse persoonlijke verzorging aangeboden. Indien gewenst kan je gebruik maken van de douche in jouw zorgflat. Wekelijks krijg je de gelegenheid om een bad te nemen, jouw haren worden verzorgd, vinger- en teennagels worden bijgeknipt. Dit alles vindt plaats in de aangepaste badkamers en verzorgingsruimtes in de zorggang van de afdeling.

Voor deelaspecten van de zorg zoals wondzorg, dementie, diabetes,… wordt het advies ingewonnen van de referentieverpleegkundigen.
Al jouw persoonlijke en medische gegevens worden bijgehouden in een elektronisch zorgdossier.  Zo dragen wij maximaal zorg voor jouw privacy en wordt er toch voor een continue opvolging gezorgd.

MEDISCHE OPVOLGING

Jouw vertrouwde arts is altijd welkom in ons woonzorgcentrum.
Het woonzorgcentrum werkt samen met een CRA (coördinerend en raadgevende arts), die regelmatig beschikbaar is en de brug vormt tussen het woonzorgcentrum, jou (bewoner) en jouw huisarts.

PEDICURE EN KAPPER

Wij bieden bovendien de mogelijkheid om geheel vrijblijvend beroep te doen op een externe pedicure of kapper die op regelmatige basis langskomen in het kapsalon van het woonzorgcentrum.

KINE en ERGO

De kinesisten trachten jouw mobiliteit en zelfredzaamheid op peil te houden. Ze hebben oog voor een goed zitcomfort en zorgen voor aangepaste hulpmiddelen. Dit geeft je meer vrijheid en comfort in het dagelijkse leven.
De kinesitherapie kan doorgaan in jouw eigen zorgflat of in de modern ingerichte praktijkruimte.

De ergotherapeuten activeren jouw zelfredzaamheid via aangepaste technieken en training. Het geheugen trachten ze te stimuleren door inzicht-, taal en denkactiviteiten. Ze maken je bewust van uw vele fysieke mogelijkheden en zorgen ervoor dat je in functie daarvan optimaal blijft functioneren.

HOTELFUNCTIE

Ook een nette leefomgeving vinden wij belangrijk. Dagelijks worden leefruimte en zorgflats gepoetst door de medewerkers van de interieurverzorging.

De medewerkers van de keuken zorgen dagelijks voor lekker, gezond en evenwichtig eten. Zij zorgen voor een gevarieerd menu in functie van het seizoen. Met aangepaste voeding wordt maximaal rekening gehouden.

DEMENTIE

We willen in ons woonzorgcentrum voor de bewoners met dementie een woon- en leefklimaat scheppen waar het goed is te zijn, waar men zich thuis en geborgen kan voelen.

Het zorgteam, in samenwerking met onze referentieverpleegkundige dementie, biedt een specifiek zorgaanbod voor bewoners met dementie. Deze omvat een totaalpakket van medische, verpleegkundige, paramedische en psychosociale begeleiding. Vanuit de belevingswereld, het levensverhaal, de wensen en de behoeften van de bewoner zoeken we naar een zinvolle tijdsbesteding om hen een optimale levenskwaliteit te bieden, bijvoorbeeld door het geven van een relaxatiebad, massage, hand- en voetverzorging of door een wandeling, muziek, reminisceren en het intergenerationeel werken.

Binnen het woonzorgcentrum werd een werkgroep dementie opgericht. Deze geëngageerde groep medewerkers vergaderen op regelmatige basis over verschillende thema’s en sensibiliseren andere medewerkers hierover. De leden van de werkgroep zijn domeinbehartigers op de afdelingen waar ze tewerkgesteld zijn. Samen met de referentieverpleegkundige dementie ijveren ze voor een beter begrip van de bewoners met dementie en werken ze aan een genuanceerde beeldvorming rond dementie.

Een goede relatie met de familie is belangrijk voor de bewoner. We stimuleren hun hulp en betrokkenheid bij bepaalde activiteiten, hierbij is de inzet van de familie een duidelijke meerwaarde. Ze zijn een bron van informatie die ons toelaat de bewoner beter te leren kennen.

We willen mee evolueren met een steeds veranderende samenleving. De aandacht voor een aangepaste zorg voor bewoners met dementie is voor ons heel belangrijk.

“Samen op weg in de wereld van dementie is begrijpen en doen… maar vooral samen ‘zijn’.”

PALLIATIEVE ZORG

In de laatste levensfase wordt getracht om in de vertrouwde omgeving van jouw eigen zorgflat bescherming, comfort en geborgenheid te geven. Wanneer een medische behandeling niet meer helpt en het levenseinde nadert, krijgt de kwaliteit van het leven een andere betekenis.

De nadruk wordt dan gelegd op comfortzorgen, enerzijds het wegnemen van pijn en andere hinderlijke symptomen en anderzijds de aandacht voor psychologische, levensbeschouwelijke en sociale begeleiding van de bewoner en zijn familie.

De leden van het zorgteam zijn opgeleid in de palliatieve hulpverlening en bieden, in overleg, de best mogelijke ondersteuning, zodat een overbrenging naar het ziekenhuis niet nodig is en de betrokken persoon waardig kan sterven in een vertrouwde omgeving.